Sport

Sport geniet onder veel Zuid-Afrikanen grote populariteit. Goede sportprestaties zijn voor Zuid-Afrikaanse scholieren bijna net zo belangrijk als goede cijfers en veel Zuid-Afrikanen zullen op hun CV dan ook niet alleen hun diploma’s en werkervaring vermelden, maar ook hun sportprestaties. Als je wilt uitblinken moet je sporten.

In Nederland kruipen wij vooral met oranje toeters achter de televisie wanneer er belangrijke voetbalwedstrijden gespeeld moeten worden. In Zuid-Afrika moet voetbal echter zijn voorkeurspositie delen met rugby. Je komt op straat in Zuid-Afrika regelmatig iemand tegen die het groen met gouden Springbokkenshirt draagt, het shirt van het nationale rugbyteam. Een andere geliefde sport in Zuid-Afrika is cricket.

Vanaf de eerste democratische verkiezingen in 1994 droegen Zuid-Afrikaanse sportsuccessen bij aan de verzoening van Zuid-Afrika’s mensen. Het winnen van de Wereldbeker Rugby en de African Nations Cup bij voetbal, zorgden voor een nieuw gemeenschapsgevoel onder Zuid-Afrikanen. President Nelson Mandela toonde zich bij beide gelegenheden een fanatiek supporter. Tijdens het apartheidsregime waren Zuid-Afrikaanse teams geschorst uit de wereldkampioenschappen in verband met een sportboycot die tegen Zuid-Afrika was afgevaardigd. Dit gold als een zware psychologische klap voor veel Afrikaners die gewend waren om op te scheppen met hun sportprestaties. Het was dan ook heel bijzonder voor het ‘nieuwe’ Zuid-Afrika om de eerste wedstrijden waaraan het land weer mee mocht doen te winnen.

Van 11 juni tot 11 juli 2010 was Zuid-Afrika het gastland voor het Wereldkampioenschap voetbal. De openingswedstrijd en de finale werden gespeeld in Soccer City in Johannesburg, het grootste stadion van het land.

 • Rugby
  De Springbokken staan te boek als een van de beste rugbyteams ter wereld. Dit is niet voor niets want deze sport is een van de populairste sporten in Zuid-Afrika!
   
 • Voetbal
  Voetbal is populair in alle lagen van de Zuid-Afrikaanse bevolking. Waar je ook komt zie je kinderen op straat voetballen. Bafana Bafana is het nationale voetbalteam.
   
 • 2010 FIFA World Cup
  In 2010 werd de FIFA World Cup in Zuid-Afrika gehouden. Zuid-Afrika is het eerste Afrikaanse land waar zo een groot voetbaltoernooi is gehouden. Een grote eer voor het land en zijn bewoners.
Atletiekteam. Uit: het fotoarchief van het Zuid-AfrikahuisAtletiekteam. Uit: het fotoarchief van het Zuid-Afrikahuis
X
Loading