Long Walk to Freedom

In 1976 werkt Mandela elke dag aan zijn autobiografie. Walter Sisulu en Ahmed Kathrada hebben dit idee bedacht om te voorkomen dat het ANC en zijn idealen in de vergetelheid raken. Het plan is om de tekst van het eiland te smokkelen en als boek te publiceren rond Mandela’s 60ste verjaardag in 1978. Mandela schrijft elke dag tien pagina’s en wordt voorzien van commentaar en suggesties door Sisulu en Kathrada. In ruim een jaar schrijft hij een manuscript van 500 pagina’s. Medegevangene Laloo Chiba kopieert de pagina’s in minuscuul handschrift. Wanneer Mac Maharaj in 1976 vrijkomt, neemt hij het manuscript mee, gevouwen in de kaft van een boek. De dichtbeschreven blaadjes bereiken Londen in 1977, waar Maharaj het manuscript uittypt. Vervolgens reist hij naar Lusaka en draagt het manuscript over aan Oliver Tambo. Het is niet bekend waarom het ANC de biografie nooit heeft uitgegeven.


Het originele manuscript werd verstopt in blikken en begraven op de binnenplaats van de gevangenis. Na de ontdekking van een deel van het manuscript worden Mandela’s studieprivileges voor enkele jaren ingetrokken als strafmaatregel. Jaren later zullen de memoires de basis vormen voor zijn autobiografie Long Walk to Freedom, die verschijnt in 1994.

Bronnen en verder lezen


  • Maharaj, M. & Kathrada, A. (2007) Mandela: het geautoriseerde portret. Arnhem Terra.

  • Richard Hengeveld (2006) Nederland en Nelson Mandela. NIZA Amsterdam.

  • Damen, Jos (2008) Nelson Mandela: Symbool voor vrijheid en verbroedering, AO 2910. Lelystad.

  • Luirink, Bart (red), Voor Nelson Mandela. Verhalen en voetnoten uit Nederland bij zijn negentigste verjaardag, Amsterdam 2008.

  • Mandela, Nelson (1965) No Easy Walk to Freedom, Londen.

  • Mandela, Nelson (1994) Long Walk to Freedom: the Autobiography of Nelson Mandela, Randburg.

  • Wezithombe, Umlando (2008) Nelson Mandela: the Authorised Comic Book, Johannesburg/Cape Town.

  • Kessel, van, Ineke (2010) Nelson Mandela in een notendop. Uitgeverij Bert Bakker. Amsterdam.

  • Het Nelson Mandela Centrum van herinnering is een onderdeel van de Nelson Mandela Foundation. De Stichting houdt zich bezig met de politieke erfenis van Mandela als president van Zuid-Afrika. Ontdek wat dit centrum allemaal doet op de website!

Meer over dit onderwerp

Minidocumantaire van 13 minuten over het leven van Nelson Mandela. Long Walk to FreedomLong Walk to Freedom
X
Loading