Eindelijk tijd voor familie

In 1997 treedt Mandela af als voorzitter van het ANC. Thabo Mbeki volgt hem op als partijvoorzitter, en in 1999 ook als president van Zuid-Afrika. Op 18 juli 1998, op zijn tachtigste verjaardag trouwt Mandela voor de derde maal, met Graça Machel, de weduwe van de Mozambikaanse president Samora Machel.

Mandela ontmoette Graça voor het eerst tijdens een bezoek aan Mozambique in juli 1990. Graça rouwde nog om de dood van haar man Samora Machel, die was omgekomen bij een mysterieus vliegtuigongeluk boven Zuid-Afrikaans grondgebied. Al vanaf Robbeneiland heeft  Mandela haar een condoleancebrief geschreven, maar dit is de eerste maal dat ze elkaar in levende lijve ontmoetten. Oliver Tambo is voogd over de zes kinderen van Machel uit een eerder huwelijk. Na Tambo’s dood grijpt Mandela de kans om deze verantwoordelijkheid over te nemen. Dit geeft hem de mogelijkheid Graça vaker te ontmoeten. Graça is 27 jaar jonger dan Mandela, maar heeft net als hij al een heel leven achter zich. Ze kwam uit een eenvoudig boerenmilieu in Mozambique, maar had zich dankzij een beurs weten op te werken. Ze was actief in Frelimo, de bevrijdingsbeweging van Mozambique en kreeg na de onafhankelijkheid in 1975 een post als minister van Onderwijs. Graça weigert in de eerste instantie Mandela’s huwelijksaanzoek omdat ze vindt dat ze aan Mozambique toebehoort. Uiteindelijk komen ze overeen tot een soort lat-relatie.

In 2004 trekt Mandela zich terug uit het openbare leven met de boodschap ‘bel mij niet, ik zal u wel bellen’. Met zijn derde vrouw Graça trekt hij zich graag terug in zijn huis in Houghton of in zijn tweede huis in Qunu in de Transkei. Mandela blijft in betrekkelijke soberheid leven. Hij staat voor dag en dauw op, gaat joggen of doet thuis oefeningen. Hij schenkt een derde van zijn inkomen als president aan de Nelson Mandela Stichting, die hij al eerder heeft opgezet om het geld van zijn Nobelprijs te beheren.
 

Bronnen en verder lezen
  • Maharaj, M. & Kathrada, A. (2007) Mandela: het geautoriseerde portret. Arnhem Terra.
  • Richard Hengeveld (2006) Nederland en Nelson Mandela. NIZA Amsterdam.
  • Damen, Jos (2008) Nelson Mandela: Symbool voor vrijheid en verbroedering, AO 2910. Lelystad.
  • Luirink, Bart (red), Voor Nelson Mandela. Verhalen en voetnoten uit Nederland bij zijn negentigste verjaardag, Amsterdam 2008.
  • Mandela, Nelson (1965) No Easy Walk to Freedom, Londen.
  • Mandela, Nelson (1994) Long Walk to Freedom: the Autobiography of Nelson Mandela, Randburg.
  • Wezithombe, Umlando (2008) Nelson Mandela: the Authorised Comic Book, Johannesburg/Cape Town.
  • Kessel, van, Ineke (2010) Nelson Mandela in een notendop. Uitgeverij Bert Bakker. Amsterdam.
  • Het Nelson Mandela Centrum van herinnering is een onderdeel van de Nelson Mandela Foundation. De Stichting houdt zich bezig met de politieke erfenis van Mandela als president van Zuid-Afrika. Ontdek wat dit centrum allemaal doet op de website!
Meer over dit onderwerp
Nelson Mandela en Graça Machel. Bron: WikipediaNelson Mandela en Graça Machel. Bron: Wikipedia
X
Loading