Nationale Symbolen

Veel landen hebben kleuren, dieren en planten als een nationaal symbool. De kleuren vinden we veelal terug in de nationale vlag, Planten of dieren vind je zelden in de nationale vlag, een dier komt regelmatig voor in het wapen van een land.

Planten of dieren die als een nationaal symbool gelden zijn vaak kenmerkend voor een streek, denk bijvoorbeeld aan onze eigen tulpen. Dit is echter geen wetmatigheid. We zien in veel landen waar een monarchie is dat de leeuw het nationale diersymbool is. Zo is het ook in Nederland.

Zuid-Afrika heeft door de geschiedenis heen verschillende Nationale Symbolen gekend. Deze symbolen stonden echter vaak voor een selecte groep en niet voor het gehele volk van Zuid-Afrika. Vanaf 1994 is Zuid-Afrika hard bezig geweest met het ontwikkelen van een gemeenschappelijke identiteit. Nationale symbolen zijn daar een voorbeeld van. Op deze pagina kun je een paar van die nieuwe symbolen vinden.

 • Het nationaal blazoen
  Een nationaal ‘blazoen’ of heraldiek wapen, is het belangrijkste visuele symbool van een land.
   
 • De vlag
  Sinds 1994 vervangt de door F.G. Brownell ontworpen nationale vlag, de vlag die dienst deed vanaf 1928.
   
 • Het volkslied
  In het Zuid-Afrikaanse volkslied worden vijf talen gecombineerd waarbij gebruik wordt gemaakt van het oude Zuid-Afrikaanse volkslied, Die stem van Suid-Afrika, en de hymne Nkosi Sikelel’iAfrika.

Andere Zuid-Afrikaanse symbolen
Zuid-Afrika heeft niet alleen zelf symbolen ontworpen, in de loop van de tijd zijn er door de mensen van Zuid-Afrika ook een aantal opmerkelijke bomen, dieren en planten uitgeroepen tot nationaal symbool. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘Springbok’, een soort antilope die vooral bekend is doordat het Zuid-Afrikaans rugbyteam zo genoemd wordt.

De nationale vogel is de paradijskraanvogel. Deze bedreigde diersoort komt maar weinig buiten Zuid-Afrika voor en wordt daarom ook wettelijk beschermd. De paradijskraanvogel moet niet verward worden met de secretarisvogel uit het nationaal blazoen. In het nationaal blazoen is echter wel de bloem van Zuid-Afrika terug te vinden: de protea of suikerbos. Deze bloem komt voor in veel verschillende soorten, kleuren en maten en momenteel is er in Zuid-Afrika dan ook een groot project gaande om deze bloem te catalogiseren.

Bronnen en verder lezen
 • Brownell, F.G. (1995), National Symbols of the Republic of South Africa. Johannesburg: Chris van Rensburg Publications
 • Meer informatie over nationale symbolen van Zuid-Afrika is natuurlijk te vinden op de website van de Zuid-Afrikaanse regering. 
 • Op deze speciale pagina van de regering van Zuid-Afrika kun je een volledige uitleg over alle symboliek in het heraldiek wapen van Zuid-Afrika vinden.
Meer over dit onderwerp
Nationaal BlazoenNationaal Blazoen
X
Loading