Geboorte van de mens

Wist je dat de allereerste mensen waarschijnlijk uit Zuid-Afrika kwamen? Op het strand bij Langebaan (ongeveer 150 km ten noorden van Kaapstad) zijn versteende voetstappen gevonden van ruim 117 000 jaar oud. Dit zijn tot nu toe de oudste gevonden overblijfselen van de moderne mens in de wereld. Behalve deze voetsporen worden er ook veel andere bijzondere dingen gevonden die er op wijzen dat de moderne mens in Zuid-Afrika is ontstaan. Zo is er bijvoorbeeld een schedel gevonden van een kind, het ‘Taungkind’, dat bijna drie miljoen jaar geleden geleefd heeft. Volgens wetenschappers waren haar hersenen nog niet veel groter dan die van een aap, maar had zij veel eigenschappen van een mens. Zij liep bijvoorbeeld al op twee benen in plaats van op vier en kan daarom gezien worden als ons vroegste voorgeslacht: de Australopithecus Africanus.

Sterkfontein in Gauteng is de rijkste bron van menselijke overblijfselen in de wereld en door de fossielen die daar gevonden worden kunnen wetenschappers onderzoeken hoe de mens geëvolueerd is van aap tot de moderne mens: de Homo Sapiens Sapiens. Dit is in verschillende stappen gegaan. Na de familie van het Taungkind in Zuid-Afrika werd deze hominide – of menselijke – soort opgevolgd door de Homo Habilis, de Homo Erectus en uiteindelijk door de Homo Sapiens.

Voor de Homo Habilis was de wereld een gevaarlijke plek. Hij was heel wat kleiner en zwakker dan de dieren om hem heen. Hij had geen klauwen of slachttanden en kon lang niet zo snel rennen als de wilde dieren. Uiteindelijk is deze soort dan ook van de aardbodem verdwenen. Hiervoor in de plaats kwam de Homo Erectus die zich schuil hield in grotten en zelfs al vuur kon maken. Er wordt gedacht dat de Homo Erectus met zijn gevorderde brein misschien al kon praten, maar in ieder geval was hij in staat om werktuigen te maken en zelfs wapens om mee te jagen.

Tussen ongeveer 100 000 en 50 000 v.C. ontstond de Homo Sapiens Sapiens ofwel de moderne mens. Deze soort was en is nog steeds in staat om te praten, te rekenen, te maken en te breken en tot op de dag van vandaag de aarde te bewonen, en een van die Homo Sapiens Sapiens dat ben jij nu!

Bezoekje aan het verleden:
De grotten van Sterkfontein liggen een klein stukje ten westen van Johannesburg en zijn dan ook een leuke dagtocht vanuit Johannesburg. In 2005 werd er het Maropeng bezoekerscentrum geopend. Maropeng betekent ‘terugkeer naar de plaats van oorsprong’ omdat hier volgens velen de mens ontstaan is. Het gebied is uitgeroepen tot ‘Cradle of Humankind World  Heritage Site’ – geboorteplaats van de mensheid, een werelderfenisgebied.

Verder kijken:
Wanneer je Zuid-Afrika zelf bezoekt kun je ook een kijkje nemen in het Nationaal Cultuur Historisch Museum in Pretoria. Hier wordt het leven van Zuid-Afrikanen beschreven vanaf het vroege Stenen Tijdperk tot en met nu.

Meer over dit onderwerp
MaropengMaropeng
X
Loading