Het land

Zuid-Afrika ligt, zoals de naam al zegt, op het zuidelijkste puntje van het continent Afrika. Het land heeft een oppervlakte van wel 1 219 090 km2, daar past Nederland met zijn 41 526km2 bijna dertig keer in!

Zuid-Afrika bevindt zich op het zuidelijk halfrond, tussen 22˚ en 35˚ zuiderbreedte en tussen 17˚ en 33˚ oosterlengte. Dit betekent dat als je vanaf Nederland (52˚noorderbreedte en 5˚ oosterlengte) naar Zuid-Afrika vliegt, je bijna in een rechte lijn naar beneden gaat. Hierdoor is het tijdverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika heel klein. In onze winter is het dan net een uurtje later in Zuid-Afrika, en in de zomer is er zelfs helemaal geen verschil omdat ook wij dan de klok een uurtje vooruit zetten.
Iets wat wel helemaal anders is dan in Nederland zijn de seizoenen. Als het in Nederland winter is, dan is het in Zuid-Afrika zomer, en andersom. Dit heeft er mee te maken dat Zuid-Afrika op het zuidelijk, en Nederland op het noordelijk halfrond ligt. Het ene half jaar beschijnt de zon het ene halfrond meer, en het volgende half jaar het andere halfrond, dus in december/januari is het in Zuid-Afrika hartje zomer en in juli/augustus juist winter.

Zuid-Afrika grenst aan de landen Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Behalve deze vijf buurlanden grenst Zuid-Afrika ook nog aan Lesotho, dat als onafhankelijk koninkrijk zelfs helemaal door Zuid-Afrika wordt omsloten.
Zuid-Afrika heeft een kustlijn van ongeveer 3 000 km met aan de westkant de koude, Atlantische - en aan de oostkant de warme, Indische Oceaan.

Op het zuidelijkste puntje van het land, Kaap Agulhas, gebeurt iets heel bijzonders; hier komen twee oceanen bij elkaar. Waar deze oceanen bij elkaar komen botst het warme met het koude water waardoor heel duidelijk een soort lijn zichtbaar wordt.
De warme Agulhasstroom vloeit langs de oostkust van Afrika af en draait terug naar de Indische Oceaan. De zee rondom Kaap Agulhas is berucht wegens winterstormen en reusachtige golven, die 30 meter hoog kunnen worden en zelfs grote schepen kunnen verpletteren. Agulhas is Portugees voor ‘naald’, en verwijst naar de scherpe rotsen en riffen waarop al heel wat schepen zijn gestrand.

Het landschap van Zuid-Afrika is herkenbaar door zijn hooggelegen centrale plateau. Dit plateau bedekt het grootste deel van het land en zijn hoogte kan variëren van ongeveer 1 500 meter tot wel maximaal 3 482 meter hoog in de Drakensbergen. De Drakensbergen vormen een gedeelte van een muur van gebergten die aan de oost- en zuidkant dienen als een soort scheiding met de smalle kustvlakte. In het westen loopt de hoogvlakte geleidelijk af.

Er zijn maar weinig grote meren en rivieren in Zuid-Afrika. De grootste rivier van Zuid-Afrika is de Gariep die vroeger de Oranjerivier heette. Doordat er in de winter in het binnenland bijna geen regen valt drogen in de droogste perioden ook de grootste rivieren bijna helemaal op. Zuid-Afrika heeft een gemiddelde regenval van rond 500 mm. Dat is heel erg weinig, zeker als je bedenkt dat het wereldgemiddelde 850 mm bedraagt. Het centrale plateau heeft hete, natte zomers en koude, droge winters, terwijl aan de kustlijn een veel gematigder klimaat heerst. Aan de Kaapkust heerst daarentegen een mediterraan klimaat.
 

Bronnen en verder lezen
  • Kom meer te weten over het weer in Zuid-Afrika op de site van South-Africa Weather Service.
  • Op de website van de Bosatlas kun je je topografische kennis van Zuid-Afrika oefenen en uitbreiden.
  • Dit filmpje uit de beeldbank van Schooltv laat heel goed zien waarom het in Zuid-Afrika winter is als het bij ons in Nederland zomer is:
  • Walton, Christopher (1994) Reader's Digest illustrated atlas of Southern Africa. Kaapstad: Reader's Digest Association South Africa.
Meer over dit onderwerp
Zuid-AfrikaZuid-Afrika
Uit het fotoarchief van het Zuid-Afrikahuis: 'Aan die oewer van die Komatirivier'Uit het fotoarchief van het Zuid-Afrikahuis: 'Aan die oewer van die Komatirivier'
Twee oceanen raken elkaar.Twee oceanen raken elkaar.
X
Loading