Nederlandse kunstenaars in Zuid-Afrika

Frans David Oerder (1867-1944) studeerde aan de kunstacedemie van Rotterdam waarna hij richting Pretoria verhuisde. In 1894 ging hij aan het werk als kunstdocent op de Staatsmeisjesschool van Pretoria. Tegelijkertijd runde hij een kunststudio waar hij les gaf en bevriende kunstenaars ontving. Oerder was onder andere bevriend met schilder Anton van Wouw en de kunstdocent van Pierneef.
Tijdens de Anglo-Boerenoorlog sloot Oerder zich als strijdkracht aan bij de Boerenmachten. Hij maakte in deze periode schetsen van het strijdtoneel maar staat tegenwoordig vooral bekend als portretschilder. Oerders oorlogsschetsen zijn terug te vinden in het Oorlogsmuseum in Bloemfontein, het Africanamuseum in Johannesburg, in de kunstcollectie van de universiteit van Pretoria en je kunt er zelfs een komen bekijken in het Zuid-Afrikahuis!


Pieter Wenning (1873-1921) werd bekend door zijn Kaapse winterlandschappen. Hij was daarin zeer beïnvloed door de Japanse kunst.
Tinus de Jongh (1885-1942) maakte veel etsen van Zuid-Afrikaanse gebouwen. Daarnaast had hij zijn beroemdheid vooral te danken aan zijn realistische olieverfschilderijen van Kaapse bergen en zonsondergangen.


Anton van Wouw (1862-1945) volgde zijn opleiding aan de Rotterdamse Academie.  Op zijn 28ste besloot hij naar de nog jonge stad Pretoria te trekken. Hier werd hij bekend door zijn levensechte bronzen figuren. Zijn eerste en misschien ook meteen belangrijkste opdracht kwam van Sammy Marks en bestond eruit het Krugerstandbeeld ter ere van oud-president Paul Kruger te ontwerpen. Dit standbeeld is nog altijd te vinden op het Kerkplein in Pretoria.


Verder kijken
Het huis waar Van Wouw tot zijn dood woonde werd in 1974 door de Universiteit van Pretoria als museum ingericht. Van Wouw had het huis laten ontwerpen door de architect Norman Eaton en gebruikte de ruimte zowel om te leven als om te werken.
Mocht je binnenkort Pretoria aandoen dan is het Van Wouwhuis zeker een aanrader! Het museum is gratis te bezoeken en bevat ook verzamelingen van onder andere Edoardo Villa en Mr. J.A. van Tilburg.


Ben je benieuwd wat Nederlandse kunstenaars allemaal op papier gezet hebben in Zuid-Afrika? Het Pretoriase Kunsmuseum bezit veel Zuid-Afrikaanse kunstwerken van Nederlandse kunstenaars. Je kunt hier onder andere schilderijen vinden van Hendrik Pierneef, Pieter Wenning, Frans Oerder en Anton van Wouw.
http://www.tshwane.gov.za/Services/ArtsCultureandHeritage/The%20Pretoria...
 

Beeldhouwwerk Sjangaan door Anton van Wouw (1862-1945)Beeldhouwwerk Sjangaan door Anton van Wouw (1862-1945)
X
Loading