Beeldende kunst

Schilderkunst bestaat al bijna zo lang als de mens in Zuid-Afrika is. Als eerste begonnen de San met het maken van rotsschilderingen, later namen de Europeanen hun schildertraditie uit het Noorden mee, en tegenwoordig bestaan er allerlei verschillende vormen van beeldende kunst in Zuid-Afrika. • De Sankunst
  Al meer dan tienduizend jaar geleden maakten de San schilderingen op rotsen. Op veel plekken in Zuid-Afrika zijn deze prehistoriche kunstwerken terug te vinden. Wat maakten de San?


 • Europese kunstenaars in Zuid-Afrika
  De eerste Europese kunstenaars in Zuid-Afrika hadden vooral een beschrijvende functie. De achterblijvers in het moederland wilden graag een beeld bij de net ontdekte, vreemde landen. Fotografie of film bestonden nog niet.


 • Kunst voor de kunst
  De overgang van illustratie ter verslaggeving naar op zichzelf staande kunstwerken vond plaats in de jaren zeventig en tachtig van de negentiende eeuw. In deze tijd kreeg de fotografie vaste voet aan de grond in Zuid-Afrika.


 • Anti-apartheidskunst
  Halverwege de twintigste eeuw kreeg de Zuid-Afrikaanse kunst nog een nieuwe functie. Kunst kon niet langer alleen omwille van zichzelf bestaan maar moest een hoger doel gaan dienen: de strijd tegen apartheid.


 • Afrikaans of Europees?
  In hoeverre bestaat er typische Zuid-Afrikaanse kunst? Natuurlijk zijn de rotsschilderingen van de San in Afrika ontworpen en bedacht, maar kun je van de kunst die vanaf de zeventiende eeuw zijn opmars maakte ook zeggen dat dit ‘echt’ Afrikaans is?


 • Nederlandse kunstenaars in Zuid-Afrika
  De wederzijdse interesse tussen Zuid-Afrika en Nederland is ook terug te vinden in de kunst. Veel Nederlandse kunstenaars trekken naar Zuid-Afrika om daar hun inspiratie te zoeken.


 • Kunst anno nu
  Op dit moment zijn er veel verschillende kunstenaars aan het werk in Zuid-Afrika. Schilders zoeken ieder op hun eigen manier de artistieke grenzen op.
X
Loading