Nelson Mandela

‘Niemand is geboren terwijl hij een ander mens haatte om de kleur van diens huid, diens achtergrond of diens religie. Mensen moeten leren om te haten, en als ze kunnen leren om te haten, dan kan ze ook geleerd worden om lief te hebben, want liefde komt meer natuurlijk naar het menselijke hart dan zijn opponent.’

Mandela – Long walk to freedom (1995)

De bekendste inwoner van Zuid-Afrika is waarschijnlijk Nelson Mandela, de eerste werkelijk democratisch gekozen president van Zuid-Afrika. Mandela wordt gezien als één van de belangrijkste leiders van het ANC en is ook onmisbaar geweest voor de overgang van een blanke naar een multiraciale regering.

Dankzij het apartheidsregime zat Mandela een groot deel van zijn leven in de gevangenis waarvandaan hij zich bleef bemoeien met de strijd tegen discriminatie. Mandela gebruikte deze tijd om te studeren en na te denken over de toekomst van Zuid-Afrika. De hele wereld was ontzet toen hij achter tralies verdween. Dankzij zijn gevangenschap is hij echter uitgegroeid tot mythische proporties. Er mochten geen foto’s van hem gepubliceerd worden waardoor hij voor de wereld een soort onzichtbare held werd. Toch lijkt hij ook na zijn vrijlating de mythe te kunnen waarmaken. Mandela heeft belangrijke stappen gezet om de nieuwe zwarte macht te verzoenen met de oude overheersers. Hiermee is hij het gezicht van het ‘nieuwe’ Zuid-Afrika.

 • De beginjaren
  Rolihlahla Mandela werd op 18 juli 1918 geboren als zoon van de Koninklijke Familie van de Thembu in de Transkei.
   
 • Mandela als student
  Omdat Mandela voorbestemd was om raadsman van de koning te worden krijgt hij als één van de weinige zwarte jongeren de kans om in Fort Hare, de enige ‘zwarte’ universiteit in Zuid-Afrika, te gaan studeren. Hier ontmoet hij veel mensen die een belangrijke rol in zijn verdere leven zullen spelen.
   
 • Mandela in Johannesburg
  In Johannesburg leert Mandela Walter Sisulu kennen. Een belangrijke ontmoeting. Tot nu toe is Nelson meer bezig geweest met status dan met politiek maar via Sisulu raakt hij nu betrokken bij het ANC.
   
 • Politieke loopbaan
  Binnen het ANC wordt Mandela een belangrijke figuur. In 1950 krijgt hij de leiding over de jeugdliga en in 1952 wordt hij zelfs vice-voorzitter van het ANC. Samen met zijn collega’s gaat Mandela in deze tijd de strijd aan tegen de Nationale Partij die in 1948 de verkiezingen wint.
   
 • Achter slot en grendel
  Op 5 augustus 1962 wordt Mandela aangehouden bij een politiecontrole. Zijn carrière als guerrillaleider heeft minder dan een jaar geduurd. Mandela is dan net 44 jaar geworden en wordt beschuldigd van illegaal reizen en het organiseren van stakingen. In gevangenschap strijdt hij verder voor zijn idealen.
   
 • Free Mandela Campaign
  Mandela werd door het ANC als martelaar-boegbeeld naar voren geschoven waardoor hij van begin af aan veel aandacht kreeg van de buitenwereld. Journalisten, popmuzikanten en internationale pressiegroepen probeerden druk te leggen op de regering en zo Mandela vrij te krijgen.
   
 • Onderhandelingen
  Vanuit de gevangenis leidt Nelson Mandela de onderhandelingen van het ANC met de Zuid-Afrikaanse regering. Mandela’s kracht en macht zijn sterk gegroeid en de regering ziet hem als één van de ‘redelijke’ leiders van de zwarte bevolking en daardoor als goede onderhandelingspartner.
   
 • President Madiba
  In april 1994 worden dan eindelijk de eerste multiraciale vrije verkiezingen gehouden. Het ANC van Mandela wint 62% van de stemmen.De nieuwe president is dan 75 jaar oud. Mandela’s inauguratierede staat in het teken van wederopbouw, hoop en verzoening.
   
 • Eindelijk tijd voor familie
  In 1997 treedt Mandela af als voorzitter van het ANC. Thabo Mbeki volgt hem op als president van Zuid-Afrika. Op zijn tachtigste verjaardag trouwt Mandela voor de derde maal, met Graça Machel, de weduwe van de Mozambikaanse president Samora Machel. Eindelijk tijd voor familie!
   
 • Winnie Mandela
  In een broodjeszaak in 1957 ontmoet Mandela Nomzamo Winnie Madikizela. Nelson valt direct voor Winnie en binnen een jaar zijn ze getrouwd. Ondanks hun grote verliefdheid hebben Winnie en Nelson samen nauwelijks een normaal huwelijk gekend. In de eerste jaren zijn ze beiden meer bezig met het ANC dan met elkaar en vanaf 1962 verdwijnt Mandela naar Robbeneiland.
   
 • Long Walk to Freedom
  In 1976 werkt Mandela elke dag aan zijn autobiografie. Het plan is om de tekst van Robbeneiland te smokkelen en als boek te publiceren rond Mandela’s 60ste verjaardag in 1978. Mandela schrijft elke dag tien pagina’s en wordt voorzien van commentaar en suggesties door Sisulu en Kathrada. In ruim een jaar schrijft hij een manuscript van 500 pagina’s.

Verder kijken
Wanneer je je geïnspireerd voelt door deze Zuid-Afrikaanse held, is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in het Nelson Mandela Museum. Dit museum opende de deuren tien jaar na de vrijlating van Nelson Mandela. Mandela zelf stond erop dat het museum niet alleen een memoriaal aan hem zelf zou zijn, maar vooral aan zijn gedachtegoed en visie. Het museum moet zijn bezoekers inspireren om te leven volgens de waarden en vrijheid waar Mandela en het ANC voor hebben gevochten.

 

Nelson Mandela. Bron: Zuid-Afrikahuis.Nelson Mandela. Bron: Zuid-Afrikahuis.
X
Loading