Onderwijs

Een van de belangrijkste manieren om Zuid-Afrika vooruit te helpen is goed onderwijs. De jeugd heeft de toekomst. Helaas is, door Zuid-Afrika’s ingewikkelde verleden en armoede van een groot deel van de bevolking, onderwijs niet vanzelfsprekend voor elke Zuid-Afrikaan. Halverwege de jaren ’80 van de vorige eeuw was meer dan de helft van de zwarte bevolking analfabeet, terwijl de rest van de bevolking in ruim negen van de tien gevallen wel konden lezen of schrijven. Door het systeem van apartheid zijn er grote verschillen ontstaan in het opleidingsniveau van verschillende bevolkingsgroepen. De regering werkt hard om het nationaal systeem voor de schoolinfrastructuur te verbeteren en boekt langzaam vorderingen. Officieel is onderwijs beschikbaar voor iedereen maar in de praktijk blijkt dit nog moeilijk realiseerbaar. Er liggen nog grote uitdagingen op de weg en het zal dan ook nog wel even duren voordat elke inwoner van Zuid-Afrika het onderwijs krijgt dat hij verdient.

Op school in Zuid-Afrika
Het eerste wat opvalt als je de Zuid-Afrikaanse kinderen ‘s ochtends naar school ziet lopen zijn de uniformen die de kinderen dragen. Alle scholieren dragen speciale schooluniformen, met daarop het wapen van de school. Dit verraadt de grote Engelse invloed op het Afrikaanse schoolsysteem.

Een ander groot verschil met de Nederlandse scholen is de grote hoeveelheid aan klassenleiders en andere functies die scholieren binnen de klas kunnen hebben. Elke klas kiest minstens één klassenkapitein, die weer ondersteund door anderen, de klas moet vertegenwoordigen. Op deze manier krijgen kinderen al jong de kans om hun leiderskwaliteiten te ontwikkelen.

Voor degenen van ons die ‘s ochtends slecht uit bed kunnen komen is de Zuid-Afrikaanse school geen aanrader. De meeste scholieren beginnen hun schooldag al voor 8.00 uur in de morgen. Dit heeft ermee te maken dat men in Zuid-Afrika vaak al vroeg, met de zon, opstaat. Doordat het vroeg donker is, en omdat je licht nodig hebt om dingen te kunnen doen, staan de meeste mensen vroeg op en gaan ook weer op tijd naar bed. Een voordeel is echter, dat de scholen rond 13.00 uur alweer sluiten. Er is geen middagpauze. Ook de vakanties vallen anders dan in Nederland. De kinderen krijgen viermaal per jaar vakantie. De ‘grote vakantie’ die bij ons in juli en augustus valt, valt in Zuid-Afrika in december/januari. Dit komt doordat het dan zomer is in Zuid-Afrika. Het nieuwe schooljaar begint dan ook in januari en niet in september, zoals in Europa. • Leerplicht
  In de Zuid-Afrikaanse grondwet is tegenwoordig vastgelegd, dat elke Zuid-Afrikaan recht heeft op onderwijs, inclusief volwassenenonderwijs en voortgezet onderwijs.


 • Meertaligheid
  Met elf officiële talen is het moeilijk kiezen voor scholen in welke talen er onderwezen moet worden. Hoe wordt dit opgelost door de regering?


 • Onderwijssysteem
  Vanaf hun zevende jaar moeten kinderen naar school. Eerst naar de basisschool en later naar het middelbaar onderwijs en misschien zelfs een opleiding bij het hoger onderwijs!


 • Universiteiten
  De universiteiten zijn ingericht volgens een Engels systeem. Er zijn verschillende graden die je kunt behalen. Respectievelijk: Bachelor, Honneurs, Master en Doctors.
Onderwijs
X
Loading