Nationaal blazoen

Een nationaal ‘blazoen’ of heraldiek wapen, is het belangrijkste visuele symbool van een land. Zuid-Afrika’s huidige blazoen werd pas voor het eerst bekend gesteld op ‘Vrijheidsdag’ 27 april 2000 als teken van de democratische verandering in Zuid-Afrika maar ook, volgens de website van de Zuid-Afrikaanse regering, als nieuwe vorm van patriottisme.

Het blazoen bestaat uit een serie van elementen die in een symmetrische ei-achtige vorm boven elkaar georganiseerd zijn. Alle elementen hebben hun eigen betekenis.

Het motto, !ke e: /xarra //ke, is geschreven in de Khoisan taal van de /Xam-stam en betekent letterlijk: ‘verschillende mensen verenigd’. De korenaren daarboven, staan voor de groei en de vruchtbaarheid van het land en zijn mensen. De ivoren tanden staan voor wijsheid, kracht, gematigdheid en eeuwigheid.

In het schild in het midden staan twee mensen afgebeeld. Deze figuren zijn ontleend aan afbeeldingen op de Linton-steen. Op deze wereldberoemde steen zijn tekeningen te vinden die gemaakt zijn door de Khoisan, de oudste bewoners van Zuid-Afrika. De figuren zijn zo afgebeeld dat ze elkaar lijken te groeten. Dit symboliseert vereniging door menselijkheid. De Khoisan zijn afgebeeld in een schild.

De protea of suikerbos aan de bovenkant van het wapen staat voor de schoonheid en een bloeiend Zuid-Afrika. De secretarisvogel is een symbool van bescherming. De speer en de knots staan voor autoriteit, maar wanneer ze zoals hier liggend worden afgebeeld, dan staan de speer en knots ook voor vrede.

Bronnen en verder lezen
  • Brownell, F.G. (1995), National Symbols of the Republic of South Africa. Johannesburg: Chris van Rensburg Publications
  • Meer informatie over nationale symbolen van Zuid-Afrika is natuurlijk te vinden op de website van de Zuid-Afrikaanse regering. 
  • Op deze speciale pagina van de regering van Zuid-Afrika kun je een volledige uitleg over alle symboliek in het heraldiek wapen van Zuid-Afrika vinden.
Meer over dit onderwerp
Nationaal blazoen
X
Loading