De Vlag

Sinds 1994 vervangt de door F. Brownell ontworpen nationale vlag, de vlag die dienst deed vanaf 1928.

Op de officiële website van de Zuid-Afrikaanse regering staat te lezen dat het ontwerp en de kleuren van de vlag een overzicht geven van elementen uit eerdere Zuid-Afrikaanse vlaggen. Drie van de kleuren, zwart, groen en geel, zijn te vinden in de vlag van het ANC. De andere drie kleuren, rood, wit en blauw, zijn afkomstig uit onze eigen Nederlandse vlag en zijn ook terug te vinden in de vlag van het Verenigd Koninkrijk. De individuele kleuren en kleurencombinaties representeren verschillende betekenissen voor verschillende mensen. Hierdoor mag er geen universele betekenis verbonden worden aan een van de kleuren.

Er is echter wel symboliek te vinden in het ontwerp van de vlag. De liggende ‘V’- of ‘Y’-vorm die uitloopt in een horizontale band tot het einde van de vlag, kan geïnterpreteerd worden als het samenkomen van alle verschillende Zuid-Afrikanen. Dit thema van samenkomen en vereniging is ook terug te vinden in het motto op het landswapen.

Bronnen en verder lezen
  • Brownell, F.G. (1995), National Symbols of the Republic of South Africa. Johannesburg: Chris van Rensburg Publications
  • Meer informatie over nationale symbolen van Zuid-Afrika is natuurlijk te vinden op de website van de Zuid-Afrikaanse regering. 
Meer over dit onderwerp
De Vlag
X
Loading