Rugby

Rugby werd eind negentiende eeuw door Engelstalige Christelijke scholen naar Zuid-Afrika gebracht. De sport verspreidde zich in korte tijd over alle gemeenschappen in de Kaapkolonie en won al gauw aan populariteit. De nationale eetgewoonten hadden de Afrikaners geëvolueerd tot een omvang die nogal geschikt bleek voor deze contactsport. In de jaren twintig van de vorige eeuw behaalden Zuid-Afrikaanse teams dan ook verschillende overwinningen met internationale rugbywedstrijden.


Tegenwoordig staan de Springbokken, het nationale rugbyteam van Zuid-Afrika, te boek als een van de beste rugbyteams ter wereld. In de jaren van het apartheidsregime gold er echter een sportboycot tegen Zuid-Afrika, waardoor het aan veel belangrijke sportevenementen niet mee kon doen. Deze boycot had zeker effect bij de Afrikaner bevolking die gewend was aan sportieve competitie. Toen in 1994 een zwarte regering aan de macht kwam was het dan ook de vraag hoe het nu verder moest met de toekomst van het rugby. De Springbokken herinnerden veel mensen aan het apartheidsregime en rugby werd beschouwd als witte sport. President Nelson Mandela maakte echter handig gebruik van deze sport om zijn volk te verzoenen. Mandela wist critici ervan te overtuigen dat zowel de naam van het team, de ‘Springbokken’, als hun goud-groene shirt gehandhaafd moesten worden. Op deze manier maakte hij de blanke Zuid-Afrikaanse bevolking duidelijk dat ook onder een zwarte regering een plek voor hen was.
In 1995 mochten de Springbokken voor het eerst weer meedoen aan het Wereldkampioenschap rugby en deze zelfs organiseren. In eigen land werd het Zuid-Afrikaanse rugbyteam wereldkampioen doordat het met 15-12 won van Nieuw-Zeeland. Er zijn maar weinig Zuid-Afrikanen die zich niet herinneren hoe Mandela, gehuld in het bekende Springbokkenshirt, de Webb Ellis Cup overhandigde aan aanvoerder Francois Pienaar. Doordat dit het eerste wereldkampioenschap was waaraan het team weer mee mocht doen wordt deze overwinning niet alleen als belangrijke sportprestatie gezien, naar ook als symbool voor de overwinning op de apartheid.


In 2007 behaalden de Springbokken voor de tweede maal de Webb Ellis Cup in Frankrijk. Tot groot verdriet van veel trouwe fans moest Zuid-Afrika deze toppositie in 2011 echter weer afstaan aan Nieuw-Zeeland.


Sinds 1996 speelt Zuid-Afrika ook elk jaar mee met de ‘Tri Nations Series’, het grootste rugbytoernooi op het zuidelijk halfrond. Deelnemers zijn Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Australië. Zuid-Afrika won dit toernooi drie keer.


Wist je dat: Steve Vukile Tshwete, Zuid-Afrika’s eerste minister van sport en recreatie, zelfs toen hij gevangen zat op Robbeneiland rugbycompetities organiseerde?


Verder kijken: In 2009 verscheen Invictus. Deze film werd geregisseerd door Clint Eastwood en gaat over het eerste wereldkampioenschap dat Zuid-Afrika organiseerde en won in 1995. Mandela heeft in deze film een belangrijke rol.

Bronnen en verder lezen


  • Op de website van historiën is een leuk artikel te vinden over het befaamde WK rugby van 1995!  

  • De officiële website van de Springbokken is de plek voor de Zuid-Afrikaanse rugbyfanaat!

Meer over dit onderwerp

Rugbybal van de SpringbokkenRugbybal van de Springbokken
X
Loading