De Sankunst

De geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse schilderkunst gaat ver terug in de tijd. Al meer dan tienduizend jaar geleden maakten de San schilderingen op rotsen. Deze oudste kunstwerken zijn nog op vele plaatsen in Zuid-Afrika terug te vinden. Een van de bekendste tekeningen is te vinden op een steen in de Game Pass Shelter. Dankzij deze steen begrijpen archeologen tegenwoordig steeds meer van het geloof en de cultuur van de San. Op de steen zijn een toverdokter en een stervende eland te zien. De toverdokter is zelf deels veranderd in een eland en houdt de staart van het dier vast. Hij neemt de gestalte van het stervende dier aan terwijl hij in een soort spirituele trance verkeert.


De trance is een belangrijk onderdeel in de Sanreligie. Volgens het oude geloof kunnen toverdokters wanneer ze in trance verkeren een soort energie met helende krachten opnemen. Deze energie wordt n/om genoemd en zweeft volgens de San door de gehele kosmos maar zit vooral in grote dieren zoals de eland. De toverdokter op de steen is dus waarschijnlijk bezig om de n/om van de eland op te nemen.


De gravures van de San bestaan over het algemeen uit één kleur en zijn meestal lijntekeningen of silhouetten. Maar er zijn met name in de Drakensbergen, ook schilderijen gevonden die verschillende kleuren en meer ingewikkelde patronen bevatten.

Bronnen en verder lezen


  • De Bradshaw foundation verzamelt informatie over rotsschilderingen van over de hele wereld. Op hun website is een grote afdeling te vinden met informatie, foto's en films over Zuid-Afrikaanse rotskunst.

  • !Khwa ttu is een cultuur- en educatiecentrum dat zich bezig houdt met het erfgoed van de San. Op hun website is van alles te lezen over de projecten die zij samen doen met de San.

  • Glazenburg, J. (1994) De Bosjesmannen : beschaving uit het stenen tijdperk van zuidelijk Afrika. Dordrecht: ICG Publications.

  • Challis, S. & Lewis-Williams, D. (2011) Deciphering ancient minds : the mystery of San bushman rock art. Londen: Thames and Hudson.

Meer over dit onderwerp

Detail van de Sankunst uit de Game Pass Shelter: toverdokters, jagers en elandantilopenDetail van de Sankunst uit de Game Pass Shelter: toverdokters, jagers en elandantilopen
Gehele rotstekening uit de Game Pass Shelter.Gehele rotstekening uit de Game Pass Shelter.
X
Loading