Kunst en cultuur

Zuid-Afrika is in beweging. Constant vinden er grote veranderingen plaats op politiek, sociaal en cultureel vlak. Al deze veranderingen beïnvloeden elkaar waardoor het voor de bewoners van het land soms moeilijk te volgen is wat er om hen heen nou allemaal gebeurt. Het ene moment is het land nog in de ban van het apartheidsregime en het volgende moment moet iedereen volledig omschakelen en weer leren om samen te leven.


Om deze reden hebben veel kunstenaars in Zuid-Afrika zichzelf de taak opgelegd om met de kunst die ze maken zichzelf, maar ook andere mensen te helpen om kritisch naar de wereld te kijken en deze zo beter te leren begrijpen.
Door actuele problemen aan de orde te stellen in een kunstwerk kunnen ze de wereld als het ware een spiegel voorhouden. En omdat de wereld verandert, verandert de kunst ook.


Kunst, cultuur en creativiteit lijken bij de mens te horen. Zo lang de mens bestaat maakt hij kunst. Zo maken de San al duizenden jaren rotsschilderingen en ook in de rest van de wereld zien we dat waar mensen zijn, kunst te vinden is. Egyptische piramides, Chinese terracottalegers, Griekse tragedies en middeleeuwse kerken: allemaal creatieve uitingen van bepaalde volkeren in verschillende tijden. Kunst en cultuur zijn onlosmakelijk verbonden aan de ontwikkeling van de mens. • Beeldende kunst
  De geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse kunst gaat ver terug in de tijd. Al meer dan tienduizend jaar geleden maakten de San schilderingen op rotsen en nog steeds zijn Afrikaanse kunstenaars op zoek naar nieuwe manieren om zich uit te drukken op het doek. Hoe heeft de schilderkunst zich in Zuid-Afrika ontwikkeld?


 • Architectuur
  De Zuid-Afrikaanse architectuur is vanaf het prille begin beïnvloed door het klimaat, de beschikbare bouwmaterialen en de sociale structuur. Toch is er door de jaren heen veel veranderd.


 • Theater
  Theater is misschien wel de meest directe kunstvorm om gevoelens uit te drukken. Er zijn een heleboel grote theaterfestivals in Zuid-Afrika en er komen ook regelmatig Zuid-Afrikaanse producties naar nederland.


 • Muziek
  Muziek is een belangrijk onderdeel van de Afrikaanse cultuur. Families maken thuis samen muziek en ook op straat hoor je regelmatig iemand een deuntje zingen. Lokale muziekstijlen zoals Marabi of South-African Jazz hebben de Wereldmuziek decennia lang geïnspireerd en doen dat vandaag de dag nog steeds.


 • Literatuur
  Het is voor Nederlanders altijd interessant geweest om een Afrikaanse tekst in handen te krijgen. Wie Nederlands spreekt, kan met een beetje moeite immers ook het Afrikaans lezen en begrijpen. Zuid-Afrika kent een uitgebreide traditie van zowel orale als geschreven literatuur.
Kunst en cultuur
X
Loading