Kunst anno nu

Op dit moment zijn er veel verschillende kunstenaars aan het werk in Zuid-Afrika. Schilders zoeken ieder op hun eigen manier de artistieke grenzen op. De een om ook nu nog zijn bijdrage aan ‘the Struggle’ te leveren, de ander gewoon om een mooi kunstwerk te maken of een nieuwe stijl te ontdekken. Zeker is dat de Zuid-Afrikaanse schilderkunst meer aanwezig is dan ooit te voren. Over de hele wereld zijn schilderijen te zien van bekende en minder bekende Zuid-Afrikanen. Hieronder volgen nog een aantal kunstenaars wiens namen niet mogen ontbreken.


Gregoire Boonzaier (1909-2005) is de zoon van een bekende politieke spotprenttekenaar. Hij studeerde aan de kunstacademie van Londen en werd sterk beïnvloed door Pieter Wenning. Zijn werk omvat schilderijen van District Zes, de Bo-Kaap en Bolandse huisjes. Hij noemt zichzelf graag een ‘huisschilder’ en was een van de oprichters van de kunstenaarsgroep de ‘Nuwe Groep’.
De ‘Nuwe Groep’ werd in 1937 opgericht als reactie op de oude gevestigde Zuid-Afrikaanse kunst. De groep bestond onder meer uit Walter Battiss, Gregoire Boonzaier en Cecil Higgs. De groep had een grote invloed op de Zuid-Afrikaanse kunst maar werd in 1953 weer ontbonden.
Ook Lippy Lipshitz (1903-1980) was onderdeel van deze ‘Nuwe Groep’. Hij werd in Kaapstad en Parijs opgeleid tot beeldhouwer en schilder. Lipshitz kreeg later een baan als professor in de Schone Kunsten aan de Universiteit van Kaapstad.


Gerard Sekoto (1913-1994) was een van de eerste moderne zwarte kunstenaars die het voor elkaar kreeg om zijn schilderij ‘Yellow Houses’ in een museum te krijgen. Sekoto studeerde oorspronkelijk af als onderwijzer maar besloot in 1938 om zich alleen nog maar op de kunst te richten. Sekoto wordt gezien als een pionier in de moderne zwarte kunst en werd vooral bekend om zijn kleurrijke schilderijen van de zwarte woonbuurten. Vanaf de jaren’70 kregen zijn schilderijen een steeds sterkere anti-apartheidslading. In 1989 beloonde de Universiteit van Witwatersrand hem voor zijn pionierswerk met een eredoctoraat.


Bettie Cilliers-Barnard (1914-2010) wordt beschouwd als een van de eerste Zuid-Afrikaanse vrouwen die abstracte kunst maakte. In haar werk experimenteerde zij met kleur, lijnen en figuratieve abstracties. Een terugkerend element in haar werk zijn vogels.


William Kentridge (1955) houdt zich bezig met een groot scala aan verschillende media. Zo maakt hij onder andere prints, tekeningen, schilderijen maar ook getekende animatiefilms, multimediaprojecten en theater. Hierbij maakt hij gebruik van eenvoudige materialen en technieken, zoals houtskooltekeningen voor zijn animatiefilms en kijkdoosachtige decors voor zijn theater. Met zijn filmpjes en installaties gaat hij het gesprek aan met driedimensionale computeranimaties en het moderne mediageweld vol geluidseffecten. Doordat Kentridge niet voor ieder beeld een nieuwe tekening maakt of nieuwe elementen met de gebruikelijke overlay methode invoegt, maar gewoon op dezelfde tekening met eindeloos uitgummen van het voorgaande beeld door blijft tekenen, blijven de verschillende stadia van de tekening steeds door de film heen schemeren. Deze werkwijze van Kentridge is te koppelen aan een motief dat veel terugkomt in zijn werk. Het verleden kan wel voor een groot deel worden uitgewist maar zal nooit helemaal verdwijnen. Er zullen altijd sporen zichtbaar blijven van wat is geweest. Hierom moet een term als het ‘nieuwe’ Zuid-Afrika niet als vanzelfsprekend beschouwd worden. De sporen van haar verleden zullen altijd zichtbaar blijven en kunnen nooit volledig worden uitgevlakt. Zo ook met de tekeningen van Kentridge; ieder nieuw aangebracht element laat toch, hoe minimaal ook, iets doorschemeren van wat er eerst stond.


Zelf zien?
Ben je geïnteresseerd in kunst? Laat je dan inspireren! Natuurlijk zijn er in Zuid-Afrika genoeg musea om zelf eens een kijkje te gaan nemen. Hieronder volgt een lijstje van absolute aanraders voor de kunstliefhebber.


De Durban kunstgalerie in KwaZulu-Natal omvat een grote collectie op het gebied van kunst en handwerk uit KwaZulu-Natal. Het museum biedt daarnaast verschillende activiteiten aan in de vorm van workshops en films.
De Johannesburg kunstgalerie is gelegen in het Joubert Park en is ontworpen door Edward Lutyens. Het museum bestaat uit vijftien tentoonstellingshallen en beeldentuinen en bevat een zeer gevarieerde collectie. Je vind hier 17de eeuwse Nederlandse schilderijen en 18de en 19de eeuwse Britse en Europese kunst, maar ook moderne Zuid-Afrikaanse kunstwerken. Het museum geeft op deze manier een helder overzicht van de ontwikkeling in de Zuid-Afrikaanse kunst vanaf de vijftiende eeuw tot het heden.


De Zuid-Afrikaanse Nationale Galerie in Kaapstad was een van de eerste kunstmusea in Zuid-Afrika en omvat Zuid-Afrikaanse, Afrikaanse, Britse, Franse, Vlaamse en Nederlandse kunst. De collectie verandert regelmatig en bestaat uit werken op papier, fotografie, beelden, textiel en architectuur. Het museum probeert inzicht te geven in de esthetische productie van Zuid-Afrika maar ook van daarbuiten.
http://www.iziko.org.za/museums/south-african-national-gallery


Het Nelson Mandela Metropolitan kunstmuseum in Port Elizabeth opende zijn deuren in 1956. Het museum heette oorspronkelijk de Koning George VI Kunstgalerie maar werd in 2002 vernoemd naar Zuid-Afrika’s eerste zwarte president. De collectie is ondergebracht in twee gebouwen die samen de ingang van het St George’s Park vormen. Het museum bevat Zuid-Afrikaanse kunst, Britse kunst, internationaal drukwerk en Oriëntaalse kunst.
http://www.artmuseum.co.za/Default.asp?bhcp=1Het Nationaal Museum in Bloemfontein dateert uit 1877. In deze periode bestond de collectie nog voornamelijk uit een verzameling rariteiten van over de hele wereld. Tegenwoordig is het museum meer ontwikkeld in de richting van geschiedenis, cultuurgeschiedenis en kunst. Het museum is een belangrijke thuisbasis voor verschillende onderzoekers en disciplines. Het Nationaal Museum omvat ook verschillende kleinere musea zoals bijvoorbeeld het Olivehuis.
http://www.nasmus.co.za/museum/introduction


 

X
Loading