Voetbal

Net als rugby is voetbal in Zuid-Afrika door de zendingsscholen vanuit Engeland geïntroduceerd. Voetbal is echter, meer dan rugby, door het hele land populair geworden. De sport raakte vooral geliefd in de zwarte woonsteden in Gauteng. In de jaren vijftig ontstonden hier zwarte profliga. De bekendste elftallen werden de clubs uit Soweto: de Orlando Pirates, Moroka Swallows en later de Kaiser Chiefs. Daarnaast bestond er ook een blanke competitie.


Mede dankzij het hoge niveau van de zwarte spelers werd voetbal de belangrijkste sport die de scheiding van de apartheid doorbrak. Zowel qua spelersaantal als qua toeschouwers werd het de grootste sport van Zuid-Afrika. In 1987 werd het gigantische stadion Soccer City in Soweto gebouwd voor 90.000 toeschouwers. Door de sportboycot duurde het nog tot 1990 voordat de Zuid-Afrikaanse voetballers zich mochten meten in de wereldcompetitie. In 1996 was het nationale team al zo sterk dat zij de African Nations Cup wonnen en kon het zich voor het eerst kwalificeren voor de finale van de wereldbeker in 1998.


Bafana Bafana is de bijnaam van het Zuid-Afrikaanse nationale voetbalteam. De naam was voor het eerst te horen tijdens de legendarische Africa Cup in 1996. Bafana Bafana betekent ‘de jongens’.

Bronnen en verder lezen


  • Korr, Chuck & Close, Marvin (2009) Meer dan een spel: voetbal vs. Apartheid: het belangrijkste voetbalverhaal ooit. Vert. Blommaert, Floris. & Corver, Henny. Amsterdam: Carrera.

  • Voor de echte voetbalfan: Op de officiële website van de FIFA World Cup 2010 vind je bijna eindeloze informatie over de gespeelde wedstrijden.

  • De CAF staat voor de Confederatie van Afrikaans voetbal.

  • De Universiteit Leiden heeft in het jaar van de WK voetbal een leuke website bijgehouden. Ontdek de achtergronden van het WK 2010. Studenten en wetenschappers vertellen over hun ervaringen, onderzoek, Zuid-Afrika in de media, en meer. (De site wordt vanaf september 2010 niet meer bijgewerkt)

Meer over dit onderwerp

Soccer City vlak voor een wedstrijd tussen de Orlando Pirates en de Kaiser ChiefsSoccer City vlak voor een wedstrijd tussen de Orlando Pirates en de Kaiser Chiefs
X
Loading