2010 FIFA World Cup

Zuid-Afrika is het eerste Afrikaanse land dat zich het gastland van het wereldkampioenschap voetbal mocht noemen. Omdat de FIFA eerder had besloten dat de organisatie van het toernooi moest rouleren over de verschillende continenten, stond al vroeg vast dat het WK van 2010 in Afrika gespeeld zou worden. Tijdens een stemming in 2004 werd Zuid-Afrika uiteindelijk als gastland verkozen boven Marokko en Egypte. De voorbereidingen konden beginnen.
Toch deed deze Zuid-Afrika toebedeelde eer veel discussie oplaaien. Wie zou er profiteren van het toerisme dat het WK met zich mee zou brengen? En zou het WK alleen voor verandering zorgen tijdens het WK, of zou Zuid-Afrika ook op langere termijn baat bij de investeringen hebben?


Van 11 juni tot 11 juli 2010 kwamen teams uit tweeëndertig verschillende landen strijden om de felbegeerde beker. De wedstrijden werden gespeeld in tien stadions waarvan de helft speciaal voor de spelen gebouwd was en de andere helft grootschalig was opgeknapt. In totaal kochten 3,18 miljoen toeschouwers een kaartje om een van de 64 wedstrijden te bekijken.


De finale werd gespeeld tussen Nederland en Spanje in Soccer City, en werd bekeken door 84.492 aanwezigen. Helaas voor de Oranjesupporters was het Spanje dat, na verlenging, met 1-0 de beker mee naar huis mocht nemen. Spanje werd daarmee voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen terwijl Nederland voor de derde keer de finale van het WK voetbal verloor.


Het beruchtste geluid dat de wereld is bijgebleven na het WK in 2010 is het gezoem van de ‘vuvuzela’. De vuvuzela is een langwerpig blaasinstrument dat iets weg heeft van een trompet. Als duizenden supporters af en toe op een vuvuzela blazen klinkt dat als een doorlopend geluid waarin alle andere geluiden wegvallen. Het gebruikelijke gezang en geroep dat meestal typerend is voor dit soort grote evenementen wordt daardoor niet meer gehoord. Het geluid wordt wel vergeleken met het geluid van een zwerm bijen.

Bronnen en verder lezen


  • Voor de echte voetbalfan: Op de officiële website van de FIFA World Cup 2010 vind je bijna eindeloze informatie over de gespeelde wedstrijden.

  • De CAF staat voor de Confederatie van Afrikaans voetbal.

  • De Universiteit Leiden heeft in het jaar van de WK voetbal een leuke website bijgehouden. Ontdek de achtergronden van het WK 2010. Studenten en wetenschappers vertellen over hun ervaringen, onderzoek, Zuid-Afrika in de media, en meer. (De site wordt vanaf september 2010 niet meer bijgewerkt)

Meer over dit onderwerp

2010 FIFA World Cup
X
Loading