Overheidsniveaus

Zuid-Afrika heeft drie verschillende hoofdsteden die alledrie een eigen functie hebben. In Tshwane (vroeger Pretoria) zit de regering, dit is de bestuurlijke macht. In Kaapstad zit het parlement, dat is de rechtgevende macht. En de laatste hoofdstad is Bloemfontein waar de juridische macht zit.

Zuid-Afrika bestond na afloop van de Tweede Wereldoorlog uit vijf provincies. Na de Zuid-Afrikaanse grensoorlog werd Zuidwest-Afrika (tegenwoordig Namibië) onafhankelijk en bleven er nog vier provincies over: Transvaal, Vrijstaat, Natal en de Kaapprovincie.

Sinds de totstandkoming van het democratische Zuid-Afrika in 1994, is het land verdeeld in negen provincies. Deze provincies hebben net als in Nederland ieder hun eigen hoofdstad en ook een eigen bestuur.

Provincie Hoofdstad km²
West-Kaap Kaapstad 129 370
Noord-Kaap Kimberley 361 830
Oost-Kaap Bisho 169 580
KwaZoeloe-Natal Pietermaritzburg 92 100
Vrijstaat Bloemfontein 129 480
Noordwes Mafikeng 116 320
Gauteng Johannesburg 17 010
Mpumalanga Nelspruit 79 490
Limpopo Polokwane 123 910

Bron: South Africa Yearbook 2008/09

Zuid-Afrika heeft een overheid die is opgedeeld in drie niveaus, namelijk op nationaal, provinciaal en lokaal niveau. In de grondwet staat geschreven dat alle negen provincies een eigen bestuur moeten hebben bestaande uit 30 tot 80 leden. Het aantal leden wordt bepaald door een formule die is vastgesteld in de nationale wetgeving. De leden worden gekozen door middel van verkiezingen.

De uitvoerende raad van de provincie bestaat uit een premier en een aantal leden (MEC). Premiers worden benoemd door de president van het land.

Het provinciale bestuur heeft de macht om nieuwe wetten te maken op provinciaal niveau maar moet er wel voor zorgen dat de provinciale constitutie niet afwijkt van de nationale grondwet.

Bronnen en verder lezen
  • Op de website van de Zuid-Afrikaanse regering kun je alles vinden over de Zuid-Afrikaanse overheid.
Meer over dit onderwerp

 

Zuid-Afrika met zijn 9 provinciesZuid-Afrika met zijn 9 provincies
X
Loading