Mandela als student

Omdat Mandela voorbestemd was om raadsman van de koning te worden, genoot hij een goede opleiding. In 1939 krijgt Mandela als één van de weinige zwarte jongeren de kans om in Fort Hare, de enige ‘zwarte’ universiteit in Zuid-Afrika, te gaan studeren. Hier ontmoet hij verschillende mensen die een belangrijke rol in zijn verdere leven zullen spelen. Hij ontmoet zijn neef Kaiser Matanzima, die later een politieke tegenstander zal worden. Ook ontmoet hij Oliver Tambo met wie hij zij aan zij tegen apartheid en ongelijkheid zal strijden. De rector van Fort Hare stuurt Mandela in 1940 echter van de universiteit af. Mandela heeft samen met een groepje andere studenten de verkiezingen voor de studentenraad geboycot en weigert om plaats te nemen in het studentenoverlegorgaan.


Weer terug thuis, is de regent verschrikkelijk boos om deze actie. Hij eist dat Mandela terug gaat naar de universiteit om zijn excuses aan te bieden aan de rector en alsnog zijn graad te halen. Mandela weigert dit echter. De regent heeft nog een verrassing voor Nelson en zijn vriend Justice in petto: hij heeft voor de beide jongens een huwelijk geregeld. De bruidsschat, of ‘lobola’,  is zelfs al betaald. Nelson en Justice hebben echter andere plannen. Op de universiteit hebben ze kennis gemaakt met de Engelse literatuur waarin ze hebben gelezen over liefde en het zelf uitkiezen van een levensgezel. In 1940 lopen de jongens weg van huis om hun eigen leven te gaan leiden. Samen verkopen ze in het geheim twee koeien van de regent waarmee ze geld krijgen voor de reis naar Johannesburg. Daar aangekomen krijgen ze, dankzij hun koninklijke afkomst, voor korte tijd een baan als opzichter in een goudmijn. De regent raakt hen echter op het spoor en de vrienden worden door de mijnbaas weggestuurd.

Bronnen en verder lezen


  • Maharaj, M. & Kathrada, A. (2007) Mandela: het geautoriseerde portret. Arnhem Terra.

  • Richard Hengeveld (2006) Nederland en Nelson Mandela. NIZA Amsterdam.

  • Damen, Jos (2008) Nelson Mandela: Symbool voor vrijheid en verbroedering, AO 2910. Lelystad.

  • Luirink, Bart (red), Voor Nelson Mandela. Verhalen en voetnoten uit Nederland bij zijn negentigste verjaardag, Amsterdam 2008.

  • Mandela, Nelson (1965) No Easy Walk to Freedom, Londen.

  • Mandela, Nelson (1994) Long Walk to Freedom: the Autobiography of Nelson Mandela, Randburg.

  • Wezithombe, Umlando (2008) Nelson Mandela: the Authorised Comic Book, Johannesburg/Cape Town.

  • Kessel, van, Ineke (2010) Nelson Mandela in een notendop. Uitgeverij Bert Bakker. Amsterdam.

  • Het Nelson Mandela Centrum van herinnering is een onderdeel van de Nelson Mandela Foundation. De Stichting houdt zich bezig met de politieke erfenis van Mandela als president van Zuid-Afrika. Ontdek wat dit centrum allemaal doet op de website!

Meer over dit onderwerp

Universiteit Fort Hare waar Mandela studeerde. Bron: WikipediaUniversiteit Fort Hare waar Mandela studeerde. Bron: Wikipedia
X
Loading