Mandela in Johannesburg

In Johannesburg gaat Mandela bij zijn neef Garlick Mbekeni in George Goch Township wonen. Deze stelt hem voor aan Walter Sisulu, die zich als ANC-lid veel met politiek bezig houdt. Dit blijkt een belangrijke ontmoeting in Mandela’s leven. Tot nu toe is Nelson meer bezig geweest met status dan met politiek. Door zijn koninklijke afkomst is hij zelfs een beetje arrogant. Vanaf nu zal Mandela steeds verder betrokken raken bij het ANC. Walter Sisulu maakt Mandela wegwijs in de grote stad, helpt hem aan een baan bij een advocatenbureau, betaalt een deel van zijn studiekosten en zorgt voor onderdak. Dit wordt het begin van een levenslange, hechte vriendschap. Voor Mandela is dit echter ook een periode van armoede en hard werken. Overdag werkt hij lange dagen bij het advocatenbureau voor een hongerloontje en ‘s avonds studeert hij bij kaarslicht om alsnog zijn diploma rechten te halen.

Mandela wordt kind aan huis bij Walter Sisulu en leert van hem veel op intellectueel gebied. Daarnaast leert hij hier Sisulu’s nicht, Evelyn Mase, verpleegster in opleiding, kennen met wie hij trouwt. Samen wonen ze twee jaar lang in bij de familie Sisulu omdat ze als jonggetrouwd echtpaar weinig geld bezitten. Uit het huwelijk komen vier kinderen voort: zoon Thembekile (1945-1969), dochter Makasiwe (geboren en gestorven in 1948), zoon Makgatho Lewanika (1950-2005) en in 1954 dochter Fumla Makaziwe. In het begin van het huwelijk is Evelyn kostwinner. Mandela verdient weinig bij het advocatenbureau waar hij werkt. Het huwelijk met Evelyn is, zo geven ze beiden later toe, niet erg gelukkig. Het huishouden van de Mandela’s krijgt vele bezoekers: politici, activisten, en zelfs buitenlandse bezoekers. Evelyn is echter weinig geïnteresseerd in de politieke activiteiten van haar man. Ze wordt een Jehova’s getuige en geeft haar hart liever aan God, dan aan de politiek. Uiteindelijk is het een verhouding met een andere vrouw die het huwelijk tot een einde brengt. Evelyn vertrekt met haar drie kinderen uit Orlando in 1957.

Politiek
De meeste vrienden van Mandela in deze periode zijn ofwel lid van het ANC ofwel van de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij SACP. Mandela wordt zelf ook politiek actief in deze periode en wordt in 1944 gekozen in het bestuur van de jeugdafdeling van het ANC. Zijn eerste politieke actie bestaat uit deelname aan de busboycot van 1943 in Alexandra. Uit protest tegen een verhoging van de bustarieven lopen zo’n tienduizend mensen dagelijks van en naar hun werk in Johannesburg, een afstand van 9 kilometer. Een vreedzame boycot met massale opkomst lijkt een succesvolle actiemethode.

Mandela blijkt makkelijk om te kunnen gaan met mensen uit verschillende lagen van de bevolking. Door zijn afwisselende jeugd – eerst op het platteland, later middenin een volkswijk in Johannesburg en nog later aan de universiteit van Fort Hare – beheerst hij de talen en gebruiken van verschillende groepen mensen. Hij is gewend om met Indiërs, blanken en zwarten om te gaan. Daarnaast dragen ook zijn koninklijke afkomst, lengte en goede kledingstijl bij aan zijn charmante en innemende uitstraling. Door zijn rol als advocaat heeft hij zich leren verdiepen in de tegenstander.
Al deze eigenschappen maken dat hij al snel een leidende rol krijgt binnen het ANC.

Bronnen en verder lezen
  • Maharaj, M. & Kathrada, A. (2007) Mandela: het geautoriseerde portret. Arnhem Terra.
  • Richard Hengeveld (2006) Nederland en Nelson Mandela. NIZA Amsterdam.
  • Damen, Jos (2008) Nelson Mandela: Symbool voor vrijheid en verbroedering, AO 2910. Lelystad.
  • Luirink, Bart (red), Voor Nelson Mandela. Verhalen en voetnoten uit Nederland bij zijn negentigste verjaardag, Amsterdam 2008.
  • Mandela, Nelson (1965) No Easy Walk to Freedom, Londen.
  • Mandela, Nelson (1994) Long Walk to Freedom: the Autobiography of Nelson Mandela, Randburg.
  • Wezithombe, Umlando (2008) Nelson Mandela: the Authorised Comic Book, Johannesburg/Cape Town.
  • Kessel, van, Ineke (2010) Nelson Mandela in een notendop. Uitgeverij Bert Bakker. Amsterdam.
  • Het Nelson Mandela Centrum van herinnering is een onderdeel van de Nelson Mandela Foundation. De Stichting houdt zich bezig met de politieke erfenis van Mandela als president van Zuid-Afrika. Ontdek wat dit centrum allemaal doet op de website!
Meer over dit onderwerp
Nelson Mandela als student. Bron: WikipediaNelson Mandela als student. Bron: Wikipedia
X
Loading